Megújult a Zsóry-fürdő

Mezőkövesdi apartmanjaink színvonalas szállással várják

Kisfa 1
Kisfa utcai apartmanház

Apartmanház 1, Mezőkövesd
Apartmanok kültéri medencével
Kisfa apartman, Mezőkövesd
Kisfa Apartmanok
Szállás a Zsóry-fürdő közelében
már 3.300,- Ft / fő / éj ártól!

Kisfa 2
Csalogány utcai apartmanház

Apartmanház 2
Apartman kültéri jacuzzival

Csúszdapark a Zsóryban!

A fürdő kültéri csúszdaparkkal bővült 2017 végén

Matyó Húsvét Mezőkövesden

Matyó húsvet 2019, MezőkövesdA húsvét egyike az egyház mozgó ünnepeinek, mely a tavaszi napéjegyenlőséget követő holdtölte utáni vasárnapra esik, rendszerint március 22. és április 25. közé. Hamvazószerda pedig a húsvét vasárnap előtti negyvenedik napot, egyben a nagyböjt kezdetét jelenti. Húsvét – ahogy a neve is utal rá – a 40 napos nagyböjt végét jelenti, amikor először lehet húst enni és a böjt elmúltával az étkezés sokszínűsége, bősége kerül a középpontba. Természetesen a jellegzetes ételek tájegységenként eltérőek lehetnek. Ugyanúgy, mint a húsvéti népszokások. Egy-egy momentum közös mindben: a húsvéti tojásfestés és a locsolkodás.

2019-ben immár 18. alkalommal kerül megrendezésre a hagyományos tavaszköszöntő, húsvéti program Mezőkövesden.

Húsvéti programok Mezőkövesden

ÁPRILIS 21. vasárnap

Hadas városrészben:

10.30-11.15 Vándormanók – a Galagonya Bábszínház előadása a Táncpajtában

11.30-12.30 FŐZŐSHOW Vári Dáviddal, a Konyhafőnök c. műsor séfjével, kóstolóval

13.00-15.30 Mezőcsát Népi Együttes, Százrózsás Néptáncegyüttes, Rozmaring Néptáncegyüttes, Karító Néptáncegyüttes, Tobán Népművészeti Egyesület műsora

16.30 KASZA TIBI élő koncert

Zsóry-fürdőben:

20.00-24.00 Éjszakai családi fürdőzés a fedett élményfürdőben (2.000 Ft / fő)

ÁPRILIS 22. hétfő

Hadas városrészben:

10.00-15.15 Matyó Néptáncegyüttes, Lajtha László Néptáncegyüttes, Matyó Népi Együttes, Matyó Nagymamaklub műsorai

16.00 ALMA EGYÜTTES gyermekkoncertje

Bútorfestő alkotóház előtt:

Több alkalommal a nap folyamán VÖDRÖS LOCSOLKODÁS

Gépmúzeumban:

Húsvéti állatudvar, állatsimogató

Mindkét napon 10.00-16.00 óra között

Hadas városrészben:

  • Népi játékok udvara, fa körhinta
  • Húsvéti tojásfestő bemutató és kézműves foglalkozás
  • Népművészeti termékek kínálata, kirakodó vásár
  • Mesterség bemutatók az alkotóházakban (bútorfestő, mézeskalácsos, szövő, tűzzománcos, fazekas)

Matyó Múzeumban:

„Kis kékfestő tanoda” – múzeumpedagógiai foglalkozás

Matyó Portán (Mártírok u. 19-21.):

Pipics sütés, népviseletbe öltöztetés

Népi hagyományidézés Mezőkövesden

Húsvéti tojásokHa szeretné (újra) átélni a letűnt korok húsvéti hagyományait, és kíváncsi arra, hogy a régi paraszti világban milyen szokásokkal ünnepelték a feltámadást, akkor feltétlenül látogasson el Mezőkövesdre, ahol 2002. óta rendszeresen kerül megrendezésre a Matyó Húsvét.

Érdemes Mezőkövesden szállást foglalni erre a 2-3 napra. A Zsóry fürdő közelében sok apartman közül lehet választani.

Az események zöme a város népművészeti központjában található védetté nyilvánított, autentikus népi építészeti jegyeket viselő „Hadas” városrészben zajlik. A meszelt falú, nádfedeles házikókban helybéli kézművesek mutatják be tudásukat, az udvarokban és a kanyargós utcákon portékáikat kínálják a mesterek. Mezőkövesden mindkét napon a térség hagyományőrző csoportjai, énekesek, zenészek és a Matyó Néptáncegyüttes műsora szórakoztatja a látogatókat.

A matyó népművészet – benne a hímzés, a tojásfestés, a viselet – értékét jelzi, hogy 2012-ben az UNESCO szellemi világörökség listájának része lett.
Húsvéti locsolkodás

  • Húsvét hétfőn locsolkodtak a lányos házaknál. A friss víznek megtisztító, megújító erőt tulajdonítottak.
  • A mezőkövesdiek pipiccsel, vagyis madárka alakú kaláccsal kínálták a locsolkodni érkező legényeket, és a tojásfestés és ajándékozás hagyománya is jellemző errefelé.
  • A piros színnek védelmező erőt tulajdonítottak, ezért  a húsvéti tojásokon is nagyon jellemző a piros szín használata. A nyúl és a tojás úgy kerül összefüggésbe a feltámadással és a tavaszi bőségvarázslással, hogy a nyulat a legszaporább állatként tartották számon, a tojás pedig az élet reményét jelentette.

Pipics – a matyó húsvét kalácskája

A locsolkodó gyerekek a hímes tojás mellé kaptak egy darab kalácsot, a pipicset. Ezt a vicces nevű sütemény kelt tésztából készítik és madárkaformájúra hajtogatják a mezőkövesdi asszonyok.

A pipics leginkább a brióshoz hasonlít, csak nem csigaformába tekerik a tésztát, hanem az egyik végénél csomóra kötik. Ez lesz a madárka feje. A csomó másik oldalán a hosszabban nyúló tésztát be kell cakkozni, így lesz farka a madárnak. A madárka teste pedig maga a csomó lesz, ami néha igencsak kövérkére kel.

matyó húsvéti tojásokLátogasson el Mezőkövesdre és legyen részese ennek a régmúltra visszanyúló, színes, hagyományőrző programsorozatnak!

Érdemes eltölteni Mezőkövesden akár több napot is ebben az időszakban. A vásári hangulat magával ragadja a nézelődőket mind a 2 napon, így érdemes szállást foglalni például a Zsóry-fürdő melletti Kisfa Apartmanok egyikében. Apartmanjaink alkalmasak 4 és 6 fő elhelyezésére 2 ágyas szobákban. A fürdő gyalog 10 percre van a szállástól, kellemes időtöltést, ellazulást nyújt a mezőkövesdi mozgalmas programok után. Étkezési lehetőség a szállás közelében több is van, az egyik az apartmantól 30 m-re található. Így az egész napos nézelődés után nem kell az apartman konyhájában főzőcskéznie. Mezőkövesden a Zsóri városrászben érdemes szállást foglalni valamelyik családias apartmanban az ünnepi időszakban is, hiszen a környéken sok helyen szintén tartalmas programokkal készülnek a húsvétra.

A felújított Zsóry fürdő melletti Kisfa Apartmanok igényesen berendezett szállást kínálnak.

És nemcsak a fürdőben történnek felújítások!  Apartmanjainkban új konyhák és  néhol új szobabútorok várják régi és leendő vendégeinket.

Kiránduláshoz ajánlott úticélok

Scroll Up