Megújult a Zsóry-fürdő

Mezőkövesdi apartmanjaink színvonalas szállással várják

Kisfa 1
Kisfa utcai apartmanház

Apartmanház 1, Mezőkövesd
Apartmanok kültéri medencével
Kisfa apartman, Mezőkövesd
Kisfa Apartmanok
Szállás a Zsóry-fürdő közelében
már 2.900,- Ft / fő / éj ártól!

Kisfa 2
Csalogány utcai apartmanház

Apartmanház 2
Apartman kültéri jacuzzival

Csúszdapark a Zsóryban!

A fürdő kültéri csúszdaparkkal bővült 2017 végén

Mezőkövesd

Mezőkövesd az Észak-magyarországi régió egyik legszebb települése. Borsod-Abaúj-Zemplén megye DNy-i szegmensében fekszik, a Bükk hegység mellett. Ott, ahol az Alföld és az Északi-középhegység találkozik. A közelben található fő közlekedési útvonalak az M3-as autópálya és a 3-as számú országos főút.
Egertől alig 20 km-re, Miskolctól 50 km-re, Budapesttől pedig 130 km-re található ez a város, mely a Mátra-Bükk üdülőkörzet részét képezi. A Zsóry-fürdő Mezőkövesd centrumától mintegy 3,5 km-re létesült. A körzetben hatszáz méternél magasabb hegycsúcsok, szelíd lejtők, szőlős domboldalak, a borsodi Mezőség pusztája, valamint vendégszerető falvak várják a kirándulókat.
A Mezőkövesd és környéke üdülőkörzetnek különleges szerep jutott a Mátra-bükki régióban, mivel Mezőkövesdről kiindulva könnyen megközelíthető 4 festői szépségű térségünk: a Bükki, az Aggteleki és a Hortobágyi Nemzeti Park, valamint a Tisza-tavi Ökocentrum.
Mezőkövesd egyedi atmoszféráját fokozzák a páratlan látványosságok és az immár hagyományos, évente lebonyolításra kerülő kulturális események. A városban (Csak itt!) különleges matyó népművészeti portékák vásárolhatók meg.
A település idegenforgalmi vonzerejét nem csak a matyó gyökereknek köszönheti – többeknek a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő ugrik be említésére, melyet kiváló gyógyító hatása okán az első három magyar gyógyfürdő közé sorolnak.
Mezőkövesd hagyományőrző kultúrájának megismertetésében kiemelkedő szerepe volt a matyó hímzésnek és a matyó népviseletnek, vagyis a különlegesen hímzett ruhadarabok, az igen színes ünnepi viselet kialakulásának.
A matyó hímzés 2012 decemberében felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára.

MEZŐKÖVESD LÁTNIVALÓI

Fedezd fel, ismerd meg Mezőkövesdet, mert:

– Mezőkövesd és a Zsóry fürdő az Alföld északi részén, a Bükk hegység déli lábánál helyezkedik el, így a szálláshelyről a szélrózsa minden irányába elindulva nevezetes helyeket, érdekes látnivalókat fedezhetnek fel vendégeink

– Mezőkövesden az év minden szakában találnak az ide látogató vendégek pihenési, szórakozási lehetőséget, látnivalókat, kulturális programokat.
– a Zsóry-fürdőt az ország legismertebb fürdői közt tartják számon. Legrangosabb elismerését – a gyógyhellyé nyilvánítást – 2013-ban kapta meg. Ehhez hozzájárult a Zsóry-fürdő gyógyvizének kiváló összetétele, Mezőkövesd kedvező klímája, levegőjének tisztasága, és az esztétikus, nyugodt környezet.
– a matyó népművészet az UNESCO kulturális örökség reprezentatív listájára felkerült. A Mezőkövesdre látogató turisták számos kulturális értéket ismerhetnek meg. Választékos programokon keresztül betekintést kapnak a matyó népszokásokba.

Válaszd szálláshelynek a Kisfa Apartmanok valamelyikét!

A Kisfa Apartman tökéletes választás elhelyezkedését, kialakítását, berendezését, felszereltségét illetően.

– elhelyezkedése: gyalog pár perc alatt elérhető a Zsóry-fürdő északi bejárata.

-csendes, nyugodt környezetben fekszik

– kialakítása: alkalmas családok, baráti társaságok  optimális elhelyezésére.

– a szállás egyedi stílusú, igényes bútorokkal berendezett.

Kényeztesd magad a felújított Zsóry fürdőben!

Az elmúlt években (szinte minden évben) több milliárdos beruházásoknak és fejlesztéseknek köszönhetően teljesen megújult, bővült és megszépült a Zsóry fürdő. Az idén tavasszal kerül átadásra a legutóbbi fejlesztés eredményeként a felújított uszoda, élményelemekkel bővített fedett medencék, színvonalas wellness részleg  és a  korszerű gyógyászati részleg.

Matyó Múzeum

A Matyó Múzeum a volt Korona Szálló felújított épületében kapott helyet. Tervezői gondoltak a mozgásukban korlátozottakra is.
A múzeum bejáratánál Kis Jankó Bori hímzőasszony és mintaíró mellszobra áll. A kiállítás a matyó népcsoport népművészetének emlékeit, a matyóság életmódját mutatja be.
A matyó népviselet és a matyó lakodalmas szekér mellett megtekinthetők például az egykori “tisztaszoba” berendezési tárgyai is. A múzeumban nyílt ajándékboltban zsűrizett emléktárgyak kaphatók.

Nyitva:
április 1. – október 31.: kedd – vasárnap 9.00-17.00;
november 1. – március 31.: kedd – szombat 9.00-15.00
(A pénztár fél órával előbb zár.)
Belépő: felnőtt 600 Ft; gyerek, nyugdíjas 300 Ft

Cím: 3400 Mezőkövesd, Szent László tér 8.
Telefon: (06) 49/311-824
Honlap: www.hermuz.hu
E-mail: matyomuz@hermuz.hu
A múzeum a szállástól kb: 3,7 km-re található.

Mezőgazdasági Gépek Múzeuma

Hajdu Ráfis János magángyűjteményéből (1979-ben ajánlotta fel) alakították ki az Európában páratlan kiállítást.

A kiállítás lényegében egy szabadtéri múzeum, melynek kiállítói tere Észak-Magyarországon a legnagyobb, 2685 négyzetméteres, s amely jelenleg 2600 tárgyat mutat be – többnyire skanzen-szerű épületekben. A tárlat az egykori paraszti szerszámoktól kezdve, a régi tűzoltó eszközökön és traktorokon át az élő népművészet bemutatásáig vezeti a látogatót. Megtekinthető többek között a lokomobil park, az ólas kert, a vízierőgép kiállítás, a kovácsműhely és a kovácsoltvas kiállítás.

Nyitva:
április 1. – október 31.: kedd – vasárnap 9.00-17.00;
november 1. – március 31.: szerda – vasárnap 10.00-16.00
Belépő: felnőtt 600 Ft; gyerek, nyugdíjas: 300 Ft
Cím: 3400 Mezőkövesd, Eötvös u. 32.
Telefon: 06-49-312-820, 06-49-313-575
Honlap: www.museum.hu
E-mail: gepmuzeum@hermuz.hu
A szállásunktól kb: 3,8 km-re található.

Iskolatörténeti Gyűjtemény

A tárlaton megtekinthetünk a 20-as évekből megőrzött háromlábú táblát, tanári asztalt dobogóval,  padokat, földgömböt és térképeket. A hajdani tantermek légkörét sugározzák a bemutatott taneszközök: a nádpálca, az iskolatáska, a régi tolltartók, tintatartók, tintahegyek, palatáblák, a kalamáris. A harmónium a 19. századból származik. Kezünkbe foghatunk század eleji tankönyveket, értesítőket, útmutatókat is.

Helyet kaptak az épületben és megtekinthetők régi elektronikai berendezések – nem csak rádiók, televíziók, hanem számológépek és számítógépek ősei is. A falakat Mezőkövesdi művésztanárok festményei díszítik. Az első pedagógus-nap plakátját 1952-ben nyomtatták. A cserkész és az úttörő mozgalom emléktárgyai is helyet kaptak a kiállításon.
1948-ból származik az a kézzel festett jelenléti ív, amely az ekkor a mezőkövesdi gimnáziumban tanító tanárok neveit – és emléküket – őrzi. A gimnázium 5 évtizedéből származó emléktárgyakat is láthatunk, például fotókat, tankönyveket, tanárok emléktárgyait, gimnáziumi egyensapkát.

Nyitva: Július 1. – augusztus 31. között: kedd-péntek 10-12, 14-16

Előzetes megbeszélés alapján csoportok más időpontban is látogathatnak, valamint foglalkozások is kérhetők.

Belépő: felnőtt 200 Ft, gyerek 100 Ft
Cím: 3400 Mezőkövesd, Mátyás király u. 52.
Telefon: 06-49/500-135, 0670/453-0973
E-mail: iskolatortenet@freemail.hu

A szálláshelytől kb: 3,3 km.re található.

Hadas városrész

Mezőkövesd skanzen-szerű városrésze a régi településszerkezetet őrzi. Az öreg épületek elsősorban alkotóházként, tájházként funkcionálnak, emellett emléktárgyak, ajándékok megvásárlására is lehetőséget nyújtanak többségükben.

Nyitva:
A házak nyáron vannak nyitva, többnyire minden nap 10-17 óra között (a Kisjankó Bori Emlékház kivételével). Amennyiben más időpontban szeretné valaki megtekinteni őket, arra is van lehetőség, de ekkor előzetes bejelentkezés szükséges.

Belépő:

Megjegyzés: Májustól szeptemberig kérhető idegenvezetés is a Hadas városrész megtekintésére. A túrák kezdete: csütörtök 10:00 és 13:00 vagy megbeszélt időpontban.

Idegenvezetés díja: 1.000 Ft (20 fő felett 2.000 Ft). További információkat a Népi Művészetek Házában nyújtanak és itt lehet jelentkezni is.

A szállástól kb: 3,5 km-re található.

Népi Művészetek Háza, Táncpajta

Az immár több mint 6 évtizede működő Matyó Néptáncegyüttes “lakhelye” népművészettel kapcsolatos programok helyszíne is egyben. Itt rendezik meg a hagyományos Matyó lakodalmast és a Matyóföldi Folklórfesztivált. A kézműves táborban egész napos foglalkozás keretében tanulhatják a gyerekek a régi kézműves mesterségek alapjait  – elsősorban a Táncpajtában. A szomszédos Népi Művészetek Háza a Matyó Népművészeti Egyesület otthona.

Belépő:

Cím: 3400 Mezőkövesd, Kisjankó Bori u. 5-7. (Hadas városrész)
Telefon/fax: 06-49-411-686
Honlap: www.matyofolk.hu

Bútorfestő Alkotóház és Hímző ház

A két XIX. századi parasztház berendezését Kovács Szabolcs bútorfestő népi iparművész által kézzel festett matyó bútorok alkotják. Festett tojásokat, valamint a hímzőházban hímzett lakástextíliákat is láthatunk.

Belépő:

Cím: 3400 Mezőkövesd, Kisjankó Bori u. 8-10. (Hadas városrész)
Telefon/fax: 06-49-500-288, 06-20-367-9698
Honlap: www.matyoart.com

Mézeskalácsos Ház

A műemlék házacska Pető Anna és Kiss Zoltán mézeskalács műhelye. A gyerekeket 200 maciból álló gyűjtemény várja, az érdeklődők pedig saját maguk készíthetik el mézeskalácsukat. Egyszerre legfeljebb 25-30-an tudnak munkálkodni. Díja 250 Ft fejenként és természetesen nélkülözhetetlen az előzetes bejelentkezés.

Nyitva:
április 15. – október 1., hétfő – péntek 10.00-17.00, szombat: 10.00-16.00, vasárnap 10.00-13.00

Belépő: – mesekiállítás: 300 Ft
Cím: 3400 Mezőkövesd, Kisjankó Bori u. 6. (Hadas városrész)
Telefon: 06-70-230-0138
Honlap: www.mezeskalacsoshaz.hu

Kisjankó Bori Emlékház

Kisjankó Bori (Kis Jankó Bori – Gáspár Mártonné Molnár Borbála)  a Népművészet Mestere címmel elismert “százrózsás” íróasszony nádfedeles, fehérre meszelt falú szülőháza, egyben kiállítóhely.

Nyitva:
– november 1. – december 31. és március 1-31.: kedd-szombat 10.00-14.00
– január 1.-február 28.: csak szombat-vasárnap 10.00-14.00
– április 1. – június 30. és augusztus 24. – október 31. : kedd-vasárnap 10.00-16.00
– július 1. – augusztus 23.: naponta 10.00-18.00

Csoportok más időpontot is kérhetnek.

Belépő: felnőtt 200 Ft; gyerek, nyugdíjas 100 Ft

Cím: 3400 Mezőkövesd, Kisjankó Bori u. 22. (Hadas városrész)
Telefon/fax: 06-49-312-759, 0649/500-135
Honlap: www.mezeskalacsoshaz.hu/tajhaz.html

Tulipános Vendégház, Hímző Műhely

Több mint 100 éve épült parasztház a Hadasban. Érdemes megtekinteni a búbos kemencét, a matyó hímzéses textíliákat. Egyedi ajándékok is vásárolhatók a házban.

Belépő:

Cím: 3400 Mezőkövesd, Mogyoróköz 1. (Hadas városrész)
Telefon: 06-30-228-7119
Honlap: www.tulipan.ini.hu

Játékház (szövő, gyékényes)

Állandó kiállítás kézműves táborok résztvevőinek alkotásaiból. Lukácsné Lengyel Erzsébet szövő irányításával az érdeklődők (egyénileg vagy csoportban is) megismerkedhetnek több régi kézművesmesterség alapjaival: például csuhéfonás, játékkészítés, szövés, fonás.

Belépő:

Cím: 3400 Mezőkövesd, Mogyoróköz 4. (Hadas városrész)
Telefon: 06-20-262-2731, 0649-312-623
E-mail: lukacsne31@vipmail.hu

Gari Margit Emlékház és Zeneház

A 150 éves Emlékházban egykor Simon Istvánné Gari Takács Margit népművész, énekes, mesemondó lakott. Egy olyan asszony aki megismerte a szegénységet és a nehéz munkát, de munka, matyó baba készítés vagy hímzés közben is mindig mesélt és énekelt. Az Emlékházban népzenei kiállítás, valamint alkalmanként élő népzenei műsorok is megtekinthetők, melyek felidézik az egykori “cuhárék” atmoszféráját.

Nyitva:
ápr.-okt.1. hétfő – péntek: 10:00 – 16:00; szombat: 10:00 – 15:00; vasárnap: 10:00 – 13:00

Belépő

Cím: 3400 Mezőkövesd, Mogyoróköz 6. (Hadas városrész)
Telefon: 06-70-377-0855, 06-49-414-123
Honlap: –

Festőművész, Szövő Alkotóház

A helyreállított műemlék épület 1817-ben épült, így Mezőkövesd egyik legrégibb háza, de nem csak építészeti értéke teszi különlegessé. Laczkó Pető Mihály festőművész és Tábori Aranka kézi szövő alkotásai mellett az Életfa Alkotóközösség munkái is megtekinthetők a bemutatóházban.

Belépő:

Cím: 3400 Mezőkövesd, Kisjankó Bori u. 30. (Hadas városrész)
Telefon: 06-49-311-081

Tűzzománcos Ház

A Pótáné Bartók Annamária által működtetett műhelyben megismerkedhetünk a tűzzománc készítés alapjaival. Az épületben tűzzománc és pasztell kép kiállítás tekinthető meg.

Belépő:

Cím: 3400 Mezőkövesd, Kisjankó Bori u. 9. (Hadas városrész)
Telefon: 0620/354-2987

Üvegcsiszoló Alkotóműhely

Jacsó Tibor műhelye egy viszonylag új, ugyanakkor népies jellegű házban található. Ez a megoldás kényszerhelyzetben született, hiszen az eredetileg ott álló nádfedeles épület kigyulladt. Az üveg és kristály díszeket készítő műhelyben megismerhető a gravírozás mestersége is.

Belépő:

Cím: 3400 Mezőkövesd, Mogyoróköz 12. (Hadas városrész)
Telefon: 06-20-986-6856

Fazekas ház

1982 óta működik Fehér Tibor népi iparművész fazekasműhelye egy védett műemlékké nyilvánított nádfedeles házban. A kiállításon a fazekasmester munkái láthatók: madaras butellák, Miska kancsók, tányérok, szilkék.

Nyitva: egész évben

Belépő – Csoportoknak a fazekasmesterség bemutatása: 100 Ft /fő

Cím: 3400 Mezőkövesd, Kisjankó Bori u. 38. (Hadas városrész)
Telefon: 06-49-311-595

Templomok

Szent László Templom

Répássy András plébános által a XVIII. században építtetett, majd később többször átépített, egytornyos barokk, római katolikus templom. Gótikus Mária kápolnája már állt a XIV. században. A falakat Takács István helyi festőművész freskói díszítik. A Mária kápolna freskóin az utókor a matyó népviseletet is láthatja valódi személyek portréján.

Nyitva:
március 21. – szeptember 20.: 8.00-16.30; szeptember 21. – március 20.: 8.00-15.00

Belépő

Miserend:
november – március, H-P: 6.30, 7.00, SZ: 6.30,7,17.00, V: 7.00, 9.00, 11.00, 17.00
április – október, H-P: 6.30, 7.00, SZO: 6.30,.7, 19.00, V: 7.00, 9.00, 11.00, 19.00

Cím: 3400 Mezőkövesd, Szent László tér 28.
Telefon: 06-49-313-225

Orgonakoncert: Magyarország keleti felének 2006-ban megépített második legmonumentálisabb orgonáján  júliusban és augusztusban vasárnaponként 10 órától ingyenes koncert hallgatható. Csoportok más előre megbeszélt időpontban is kérhetik.

Mozer János karnagy: 0620/4561-385.
Honlap: www.matyoorgona.hu

Jézus Szíve Templom

Sokáig várt, s végre 2001. október 13-án felszentelt újszerű, kéttornyú katolikus templom. Falain Köteles István munkája látható. A Pünkösd utáni harmadik vasárnap tartott Jézus Szíve Búcsúra, a matyó népviseletben tartott körmenetre külföldről is sokan érkeznek.

Belépő:

Miserend:
november – március, H-SZ: 6.30, 7.00, 18.00, V: 8, 9.30, 18.00
április – október, H-SZ: 6.30, 7.00, 19.00, V: 8.00, 9.30, 19.00

Cím: 3400 Mezőkövesd, Mátyás király út 73.
Telefon: 06-49-311-267, 06-49-500-501
Nyitva: egész évben, jelentkezni a parókián lehet

Református Templom

Mezőkövesd lakossága jelenleg elsősorban római katolikus, hiszen matyó. A XVI. században önálló református egyháza volt, azonban a török hódoltság után csak a XX. század elején vált elegendővé a reformátusok száma egy új egyházközség alapításához. Ezt az a Zsóry Lajos kövesdi főszolgabíró kezdeményezte, aki a Zsóry-fürdőnek is adta a nevét. A gyülekezeti élet egy legényegyleti célra épített, de imateremmé alakított épületben kezdődött, mely később tornyot is kapott – jelezve, hogy ez valójában templom.

Istentisztelet: vasárnap 10.30

Bibliaóra: szerda 17.00

Cím: 3400 Mezőkövesd, Alkotmány u. 17.
Telefon: 06-49-539-009, 06-30-637-3476

Egyéb látnivalók

Matyó Porta

A Matyó Portán megtekinthető a matyó népviselet és fejviselet, valamint a matyó tisztaszoba. Baba- és festménykiállítás is látható. Az üzletben hímzett és kékfestő textíliák, kisebb ajándékok vásárolhatók.

Nyitva: hétfő – péntek 10.00-18.00, szombat 10.00-16.00, vasárnap 10.00-13.00

Belépő

Cím: 3400 Mezőkövesd, Mártírok u. 19-21.
Telefon: 06-49-313-397, 06-20-9155-778
Honlap: www.matyorozsa.hu

Szent László Gimnázium

A Szent László Gimnáziumot több mint 100 éve alapították. Legelső igazgatója Bayer Róbert volt, a Magyar Nemzeti Futballválogatott egyik tagja. Az épület timpanonján lévő képet sokáig vakolat fedte. Az aranyfüsttel bevont muránói porcelánképen ugyanis a történelmi Magyarország címerét fogja közre két szárnyas angyal.

Kavicsos-tó és Szabadidőpark

A Kavicsos-tó Szabadidőpark a város centrumában helyezkedik el. A Kavicsos tó és a Millennium emlékpark nem csak pihenés céljára szolgál, hanem városi rendezvények színhelye is. A Matyóföldi Néptáncfesztivál, a Reneszánsz hétvége, valamint a Fúvós- és Mazsorettfesztivál is itt kerül megrendezésre.

Szobrok

 • Mária és a szentek barokk szobor-csoport a Szent László tér Közösségi Ház előtti részén
 • ’56-os emlékmű a Polgármesteri Hivatal “B” épületével szemben, a FQ téren
 • 1848-49-es obeliszk a Polgármesteri Hivatal “B” épületével szemben, a FQ téren
 • Summás emlékmű a Fő téren
 • Mátyás király mellszobra a Városi Galéria előtt
 • Kisjankó Bori mellszobra a Matyó Múzeum előtt
 • Matyó asszony a Városi Rendelőintézet előtt
 • Wass Albert emlékmű az Egri út – Jegenyesor kereszteződésénél
 • Két, egykori török birodalmi határjelző oszlop

Horgásztavak

A Hoórvölgye Horgász Egyesület kezelésében lévő Hoór-völgye víztározót a Bogácsi út mentén, Mezőkövesd határában alakították ki. Mérete változó, maximálisan 120 hektár is lehet, ebből adódóan halban gazdag. Partja kaszált, kulturált. WC, esőbeállók, padok, főzési lehetőség várja a pihenni, horgászni vágyókat. A Zsóry fürdőtől 8 km-re van.

Víz átlagos mélysége: 2 m

Jellemző halfajták: ponty, csuka, süllő, amur, keszeg, kárász

Horgászati módok: természetes part, csónak használata nem engedélyezett

Speciális előírások: fogható mennyiség napi 4 db nemes hal, 5 kg egyéb hal

Horgászati feltételek: megjelölt horgászati időszakban, szabadon (bejelentkezés nélkül) látogatható

Szolgáltatások: közvetlen vízparton, vízpart közelében lévő településen kempingezési lehetőség

Számos tavacska kerül utunkba a déli elkerülő út mellett is, ahol ugyancsak lehetőség nyílik a horgászatra.

Forrás: www.mezokovesd.hu


 

Noszvaj és Síkfőkút

Noszvaj

A Zsóry fürdőtől kb: 20 km-re található Noszvaj.
A barokk kastély, a síkfőkúti tavak és turistacentrum, az 1889-ben épült Gazdaház, az úgynevezett “Pincelakások”, a tufába vájt borospincék sokasága, a Bükk turistaútjai mind-mind megannyi látnivalót kínálnak.
A látnivalókat a tavasztól késő őszig terjedő rendezvényeink sokasága, például: Húsvéti Vendégvárás, Pünkösd, Anna-napi búcsú, Szilvanap, Noszvaji Pincenapok és Kemencében Készített Ételek Napja, Zenés Nyári Esték egészítik ki.

De la Motte kastély

A de la Motte kastély a magyar kastélyépítés miniatűr remeke, késő barokk, copf stílusban épült 1774-78 között.
Építtetője, Báró Szepessy Sámuel később eladni kényszerült gróf Almásy Antal özvegyének, báró Vécsey Annának.

Református templom

A hajdani Árpád-kori templom 1928-ban sajnos lebontásra került, ekkor épült a jelenleg is álló templom, melynek oldalbejáratánál egy falszakasz, szépen faragott gótikus nyílással idézi az elbontott Árpád-kori templom szépségét.

Pinceházak, barlanglakások

A XIX. század elejétől alakulhattak ki Noszvajon a barlang- és pincelakások. A Bükkalján, Egertől Miskolcig elhúzódó szakaszon a könnyen megmunkálható riolittufa adta a lehetőséget és a nagymértékű elszegényedés hozta létre ezeket.

Gazdaház

A helyi paraszti építészet jellegzetességeit tükröző épület, mely helytörténeti jellegű kiállításnak ad otthont. A Gazdaház és udvara ad otthont a településen megrendezendő programok nagy részének.

Borászati Múzeum a Magtár Borozóban

Május 1-től szeptember 30-ig borászati kiállítás tekinthető meg a Magtár Borozóban.

Síkfőkút

Noszvajtól északra, a Kánya patak festői szépségű erdővel, hegyekkel koszorúzott völgye, hajdan a természet által, majd mesterségesen is kialakított tavak környéke, a Szent Imre-forrás és a mellé épült turistaház összessége az eredeti Síkfőkút.

A környék turisztikai- és pihenést szolgáló körülményei az 1930-as években alakultak ki, az egri turistaegyesület kezdeményezésére, akik nagy gonddal és buzgalommal alakították ki a Kánya patak valamennyi forrását és környékét majd névvel látták el őket.

Ilyen például a Síkfőkút közelében fekvő, Attila-forrás, melynek környékét erdei pihenőhellyé alakították ki.

Síkfőkút és környéke az 1930-as évektől Eger város kedvelt kirándulóhelye volt, ebben az időben épült a turistaház is, melyet azóta már többször átépítettek, és ekkor alakították ki a felső tó jelenlegi formáját is.

Napjainkban Noszvaj és Síkfőkút összeépült, több száz hétvégi és víkendház, valamint vállalati üdülők létesültek ezen a területen. A felső tó nyaranta csónakázásra, vízibiciklizésre, az alsó tó horgászásra, a tórét pedig piknikezésre csábítja az ideérkezőket.

Kutatási eredmények is alátámasztják, hogy Noszvaj – Síkfőkút az ország egyik legtisztább levegőjű települése.

Noszvaj és környéke kiváló lehetőséget nyújt mind a könnyed kirándulásra, mind a nehezebb túrákra vágyóknak. A túrázás közben megfáradt természetjárókat pihenő- és piknikezésre alkalmas helyek is várják.

Ajánlott túraútvonalak Noszvaj környékén

 • Síkfőkút – Novaji kunyhó – Várhegy – Attila kút – Síkfőkút
 • Síkfőkút – Imány-tető – Kerek domb – Patkó hegy – Síkfőkút
 • Síkfőkút – Attila forrás – Várkút
 • Kerékpártúra a szomolyai kaptárkövekhez
 • Autós majd gyalogos túra az Odorvárhoz, a Hór-völgyébe. (Itt érdemes megtekinteni a subalyuki ősemberbarlangot és az oszlai tájházat.)

 

Eger

Eger 25 km-re található Mezőkövesd Zsóry-fürdőtől északra.

Egri vár

Az egri vár ma védett műemlék, melyben a Dobó István Vármúzeum működik. Az állandó kiállításokon bemutatjuk a vár történetét, föld alatti erődrendszerét, a középkori büntetési módokat és ezek eszközeit.
A kőtárban megtekinthetők az elpusztult katedrálisok maradványai, a hősök termében az 1552-es várvédelmet irányító várkapitány, Dobó István márvány síremlékének fedőlapja.
A várban található Egri Képtár hazánk egyik jelentős képzőművészeti gyűjteménye, mely németalföldi, itáliai, osztrák és magyar festményeket őriz.
A vár történelmi hagyományait a kiállítások mellett programokkal is igyekszünk feleleveníteni.

Szépasszonyvölgy

Eger legnagyobb kiterjedésű, összefüggő borpincés területe, a Szépasszony-völgy, ahol a boros pincék mindig szívesen látják egy pohár finom borra, ahol muzsikaszó mellett beszélgethet barátaival, családjával.
Szabadtéri programok, borkóstolás, finom ételek, hangulatos esték színhelye.

Bazilika

Az egri Bazilika hazánk legnagyobb méretű egyházi építményei közé tartozik.
A bejárat előtti oszlopcsarnokot a római “Pantheon” mintájára készítették.
A szentély és a szószék kialakítására 1904-ben került sor. A szentély felőli mennyezeti freskókat 1910-ben, a kupola és a többi boltozatfreskókat 1950-ban készítették.
A kóruson található nagyorgonát 1863-68 között Bartakovics Béla érsek megbízásából a salzburgi Ludwig Mooser készítette. Többször felújították, legutóbb 2000-2001-ben, a jelenlegi orgona 8018 síppal rendelkezik, 5 manuálos és 103 regiszteres.

Város a város alatt

Az ország 7 építészeti csodájának egyike az egykori érseki pincerendszer. A török megszállás után, az Egerbe visszatérő Fenessy György püspök már nem akart a várban lakni. A püspökség a polgári városban vásárolt két építési telket és a palota építéséhez szükséges tufa követ az újonnan épülő palota mögötti dombból termelték ki.
Ezáltal egyrészt megépült a palota, másrészt kialakult az a hatalmas pincerendszer, ahol a Gyöngyöstől Munkácsig terjedő szőlőterületekről származó borok tizedét, az egyházi adót (dézsmát) tárolták. Ez jó esztendőkben évente 11 – 12 millió bort jelentett.
A pincerendszer a Hatvani kaputól a Rác kapuig, közel 4 kilométer hosszan nyúlt el város alatt. A pince legszebb része az oszlopos terem, ahol 7 x 7 pinceág sakktáblaszerűen hálózza be a teret.
A pincét 2007-ben a 7 legismertebb magyar “építészeti csoda” közé választották. A pincerenszer bejárata a Bazilika előtti Eszterházy téren található: a Bazilika lépcsőjének jobb oldalán, a Szt. László szobor alatt.

Minaret

Összefutó kis utcák kereszteződésében áll a Minaret. Európának ezen a részén elég ritka látványosság.
A törökök a középkori Szent Katalin kápolna felhasználásával építették meg itt egyik imahelyüket, a Ketkhuta dzsámit és mellette a minaretet, melynek teraszáról a müezzin naponta ötször hívta imára az igazhitűeket. A 91 éves török uralom alatt a városban több minaretből volt hallható a müezzin éneke.
Ez a minaret valószínűleg az utolsó volt a török építkezések során. Ez Európában a legészakibb minaret, ami ebből az időszakból származik. A törökök első minaretjeiket 4 vagy 6 szögű alapra építették, ennél a biztonságosabb alapot a 14 szögű kiképzés biztosította, így valószínűleg a többi minaret fölé magasodott.
Díszesebb lett, mint a jelenleg még Magyarországon látható társai. Az alsó részét az iszlámra jellemző szamárhátíves tagozatok díszítik. A dzsámit 1841-ben bontották le, az irgalmasrend kórházának megépítésekor. A minaret több ízben szorult felújításra.
A törökök által eredetileg fakupolával fedett tornyot az időjárás nem kímélte. Villámcsapás következtében a kupolája többször leégett. Sokáig “csonka mecset”-ként emlegették. Majd 1829-ben Pyrker érsek készíttetett rá egy barokkos toronysisakot, melyet 1896-ban cseréltek ki a mai kősüvegre.
Ez ugyanabból a novaji kőből készült, mint a minaret maga. Az 1970-es évek elején a torony megerősítés nem volt egyszerű feladat.
A csigalépcső belső orsója körül egy 90 cm átmérőjű betongyűrűt helyeztek el, ami a feljárást a 97 lépcsőn jelentősen leszűkíti, de aki vállalja a feljutás nehézségeit, 32 m magasból élvezheti a város panorámáját.

Líceum

Az épület keleti oldalán található toronyban, ahol az ablakokat fekete vasspaletta fedi, 1776-ban nyitott meg a csillagvizsgáló. A kor modern eszközeivel rendezték be. A múzeum nagytermén átlósan áthaladó márványcsíkon jeleníthető meg az egri csillagászati dél.

Szemfényvesztés kiállítás

Ez egy külünleges kiállítás, ahol a vakok világát ismerhetjük meg teljes sötétségben. A vendégek -vak illetve látássérült tárlatvezetők segítségével- valós élethelyzetek szimulálásával megismerkedhetnek az Ő életükkel.
www.szemfenyvesztes.hu


 

Tisza-tavi Ökocentrum

A poroszlói turisztikai látogatóközpont modern, interaktív szemlélettel, játékosan mutatja be a Tisza-tó és a Tisza-völgy élővilágát, természeti kincseit.
2600 m2-en több szinten, időszaki és állandó kiállításokkal, 3D mozival, kilátótoronnyal, Európa legnagyobb édesvizű akváriumrendszerével várja az érdeklődőket.

7 hektáros területen szabadidőparkban, halász skanzenben, tájházban, állatkertben tölthetik el az időt a látogatók.Az apartmantól kb. 25 km-re található.


 

 

Szilvásvárad

Szilvásvárad a Zsóry fürdőtől kb: 50 km-re található.

Kevés olyan település akad, amely kis mérete ellenére oly sok ajándékát őrzi a természetnek és az emberi szellemnek, mint Szilvásvárad. A Bükk hegység már önmagában a látnivalók kimeríthetetlen sokaságát kínálja a pihenni, túrázni vágyóknak.

Hazánk egyik legkedveltebb kirándulóhelye a Szalajka-völgy, ahol a látogatók szabadon élvezhetik a csodás környezetet, a friss, tiszta levegőt, a nyugalmat.

A völgyben elénk táruló patakok, vízesések, pisztrángostavak csodás látványt nyújtanak. Az Ősember-barlang, a múzeumok, a vadaspark látogatása elengedhetetlen része kirándulásunknak, akárcsak az erdei kisvasúttal történő utazás.

Szilvásvárad ad otthont a világhírű lipicai ménesnek. A törzsménistálló, a kocsimúzeum, a lovastörténeti kiállítás, a legelő ménes megtekintése mind-mind felejthetetlen élményt nyújt.
Itt található hazánk egyetlen református körtemploma, a Bükkbe vezető tanösvény végén magasodó Millenniumi Kilátó, de hely- és őstörténeti kiállítás is várja a településre érkező vendégeket.

A szabadidős sportok kedvelőit télen hóágyúval, felvonóval, hókezelő géppel rendelkező sípálya várja, de hazánk első kalandparkjában is kihívások sokasága található. Szilvásváradon található Magyarország egyetlen egycsöves bobpályája.
Az extrém sportok kedvelői ugyanúgy hódolhatnak szenvedélyüknek, mint aki lovagolni vagy fogatot hajtani érkezik a községbe, vagy csak egy kellemes kerékpártúrát tervez a környéken.

A település gasztronómia csodákkal is szolgál. Gondoljunk csak a pisztrángra, amely akár sütve, akár füstölve fenséges étek, de több étterem kínál szarvasgomba felhasználásával készült specialitásokat.


 

Miskolctapolca

A Zsóry fürdőtől és a Kisfa apartmantól kb: 54 km-re található Miskolc-Tapolca.

Csónakázó tó

A tapolcai park “központi eleme” a csónakázó tó. Egykori kiterjedésének ma már fele, mintegy 11.000 m² felületi nagyságú.

Égerfákkal borított kis szigetek emelkednek ki belőle. A víz a tómederben átlagosan 7,5 naponként teljes mennyiségében kicserélődik.

Sziklakápolna

A barlang belsejét egymásba fonódó vájárok, tagozatok teszik művészivé, a kőzet megjelenését díszessé írta Iglói Gyula a belsőről.

Egy ferencesrendi szerzetes, páter Szabó Pius erdélyi származású esperesnek megtetszett a hely, a kilátás, és az ő kezdeményezésére alakítottak ki a Tapolcán üdülők számára a barlangokból egy kis kápolnát.

A templom szobrait Máriahegyi János budapesti szobrász készítette és ajándékozta a templomnak.
A támfal tetején álló műkőkereszt szintén Kun József munkája, a harangok Szlezák László budapesti harangöntő műhelyéből kerültek ki. A díszes kaput Süveges Árpád lakatosmester készítette.

Barlang fürdő

A miskolctapolcai Barlangfürdő egy Európában egyedülálló, meleg források felett emelkedő barlangban kialakított fürdőhely. A 30°C-os víz és a barlang klímája gyógyhatású, főként ízületi betegségek esetén, de sótartalma alacsonyabb, mint a gyógyvizeké, így korlátlan ideig lehet benne fürödni. Mivel a fürdő nagy része zárt és a víz meleg, egész évben látogatható.


 

Kiránduláshoz ajánlott úticélok

Scroll Up