Megújult a Zsóry-fürdő

Mezőkövesdi apartmanjaink színvonalas szállással várják

Kisfa 1
Kisfa utcai apartmanház

Apartmanház 1, Mezőkövesd
Apartmanok kültéri medencével
Kisfa apartman, Mezőkövesd
Kisfa Apartmanok
Szállás a Zsóry-fürdő közelében
már 3.300,- Ft / fő / éj ártól!

Kisfa 2
Csalogány utcai apartmanház

Apartmanház 2
Apartman kültéri jacuzzival

Csúszdapark a Zsóryban!

A fürdő kültéri csúszdaparkkal bővült 2017 végén

Mezőkövesd

Mezőkövesd az Észak-magyarországi régió egyik legszebb települése. Borsod-Abaúj-Zemplén megye DNy-i szegmensében fekszik, a Bükk hegység mellett. Ott, ahol az Alföld és az Északi-középhegység találkozik. A közelben található fő közlekedési útvonalak az M3-as autópálya és a 3-as számú országos főút.
Egertől alig 20 km-re, Miskolctól 50 km-re, Budapesttől pedig 130 km-re található ez a város, mely a Mátra-Bükk üdülőkörzet részét képezi. A Zsóry-fürdő Mezőkövesd centrumától mintegy 3,5 km-re létesült. A körzetben hatszáz méternél magasabb hegycsúcsok, szelíd lejtők, szőlős domboldalak, a borsodi Mezőség pusztája, valamint vendégszerető falvak várják a kirándulókat.
A Mezőkövesd és környéke üdülőkörzetnek különleges szerep jutott a Mátra-bükki régióban, mivel Mezőkövesdről kiindulva könnyen megközelíthető 4 festői szépségű térségünk: a Bükki, az Aggteleki és a Hortobágyi Nemzeti Park, valamint a Tisza-tavi Ökocentrum.
Mezőkövesd egyedi atmoszféráját fokozzák a páratlan látványosságok és az immár hagyományos, évente lebonyolításra kerülő kulturális események. A városban (Csak itt!) különleges matyó népművészeti portékák vásárolhatók meg.

A település idegenforgalmi vonzerejét nem csak a matyó gyökereknek köszönheti – többeknek a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő ugrik be említésére, melyet kiváló gyógyító hatása okán az első három magyar gyógyfürdő közé sorolnak.
Mezőkövesd hagyományőrző kultúrájának megismertetésében kiemelkedő szerepe volt a matyó hímzésnek és a matyó népviseletnek, vagyis a különlegesen hímzett ruhadarabok, az igen színes ünnepi viselet kialakulásának.
A matyó hímzés 2012 decemberében felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára.

MEZŐKÖVESD LÁTNIVALÓI

Fedezd fel, ismerd meg Mezőkövesdet, mert:

– Mezőkövesd és a Zsóry fürdő az Alföld északi részén, a Bükk hegység déli lábánál helyezkedik el, így a szálláshelyről a szélrózsa minden irányába elindulva nevezetes helyeket, érdekes látnivalókat fedezhetnek fel vendégeink

– Mezőkövesden az év minden szakában találnak az ide látogató vendégek pihenési, szórakozási lehetőséget, látnivalókat, kulturális programokat.
– a Zsóry-fürdőt az ország legismertebb fürdői közt tartják számon. Legrangosabb elismerését – a gyógyhellyé nyilvánítást – 2013-ban kapta meg. Ehhez hozzájárult a Zsóry-fürdő gyógyvizének kiváló összetétele, Mezőkövesd kedvező klímája, levegőjének tisztasága, és az esztétikus, nyugodt környezet.
– a matyó népművészet az UNESCO kulturális örökség reprezentatív listájára felkerült. A Mezőkövesdre látogató turisták számos kulturális értéket ismerhetnek meg. Választékos programokon keresztül betekintést kapnak a matyó népszokásokba.

Válaszd szálláshelynek a Kisfa Apartmanok valamelyikét!

A Kisfa Apartman tökéletes választás elhelyezkedését, kialakítását, berendezését, felszereltségét illetően.

– elhelyezkedése: gyalog pár perc alatt elérhető a Zsóry-fürdő északi bejárata.

-csendes, nyugodt környezetben fekszik

– kialakítása: alkalmas családok, baráti társaságok  optimális elhelyezésére.

– a szállás egyedi stílusú, igényes bútorokkal berendezett.

Kényeztesd magad a felújított Zsóry fürdőben!

Az elmúlt években (szinte minden évben) több milliárdos beruházásoknak és fejlesztéseknek köszönhetően teljesen megújult, bővült és megszépült a Zsóry fürdő. Az idén tavasszal kerül átadásra a legutóbbi fejlesztés eredményeként a felújított uszoda, élményelemekkel bővített fedett medencék, színvonalas wellness részleg  és a  korszerű gyógyászati részleg.

Matyó Múzeum

A Matyó Múzeum a volt Korona Szálló felújított épületében kapott helyet. Tervezői gondoltak a mozgásukban korlátozottakra is.
A múzeum bejáratánál Kis Jankó Bori hímzőasszony és mintaíró mellszobra áll. A kiállítás a matyó népcsoport népművészetének emlékeit, a matyóság életmódját mutatja be.
A matyó népviselet és a matyó lakodalmas szekér mellett megtekinthetők például az egykori “tisztaszoba” berendezési tárgyai is. A múzeumban nyílt ajándékboltban zsűrizett emléktárgyak kaphatók.

Nyitva:
április 1. – október 31.: kedd – vasárnap 9.00-17.00;
november 1. – március 31.: kedd – szombat 9.00-15.00
(A pénztár fél órával előbb zár.)
Belépő: felnőtt 600 Ft; gyerek, nyugdíjas 300 Ft

Cím: 3400 Mezőkövesd, Szent László tér 8.
Telefon: (06) 49/311-824
Honlap: www.hermuz.hu
E-mail: matyomuz@hermuz.hu
A múzeum a szállástól kb: 3,7 km-re található.

Mezőgazdasági Gépek Múzeuma

Hajdu Ráfis János magángyűjteményéből (1979-ben ajánlotta fel) alakították ki az Európában páratlan kiállítást.

A kiállítás lényegében egy szabadtéri múzeum, melynek kiállítói tere Észak-Magyarországon a legnagyobb, 2685 négyzetméteres, s amely jelenleg 2600 tárgyat mutat be – többnyire skanzen-szerű épületekben. A tárlat az egykori paraszti szerszámoktól kezdve, a régi tűzoltó eszközökön és traktorokon át az élő népművészet bemutatásáig vezeti a látogatót. Megtekinthető többek között a lokomobil park, az ólas kert, a vízierőgép kiállítás, a kovácsműhely és a kovácsoltvas kiállítás.

Nyitva:
április 1. – október 31.: kedd – vasárnap 9.00-17.00;
november 1. – március 31.: szerda – vasárnap 10.00-16.00
Belépő: felnőtt 600 Ft; gyerek, nyugdíjas: 300 Ft
Cím: 3400 Mezőkövesd, Eötvös u. 32.
Telefon: 06-49-312-820, 06-49-313-575
Honlap: www.museum.hu
E-mail: gepmuzeum@hermuz.hu
A szállásunktól kb: 3,8 km-re található.

Iskolatörténeti Gyűjtemény

A tárlaton megtekinthetünk a 20-as évekből megőrzött háromlábú táblát, tanári asztalt dobogóval,  padokat, földgömböt és térképeket. A hajdani tantermek légkörét sugározzák a bemutatott taneszközök: a nádpálca, az iskolatáska, a régi tolltartók, tintatartók, tintahegyek, palatáblák, a kalamáris. A harmónium a 19. századból származik. Kezünkbe foghatunk század eleji tankönyveket, értesítőket, útmutatókat is.

Helyet kaptak az épületben és megtekinthetők régi elektronikai berendezések – nem csak rádiók, televíziók, hanem számológépek és számítógépek ősei is. A falakat Mezőkövesdi művésztanárok festményei díszítik. Az első pedagógus-nap plakátját 1952-ben nyomtatták. A cserkész és az úttörő mozgalom emléktárgyai is helyet kaptak a kiállításon.
1948-ból származik az a kézzel festett jelenléti ív, amely az ekkor a mezőkövesdi gimnáziumban tanító tanárok neveit – és emléküket – őrzi. A gimnázium 5 évtizedéből származó emléktárgyakat is láthatunk, például fotókat, tankönyveket, tanárok emléktárgyait, gimnáziumi egyensapkát.

Nyitva: Július 1. – augusztus 31. között: kedd-péntek 10-12, 14-16

Előzetes megbeszélés alapján csoportok más időpontban is látogathatnak, valamint foglalkozások is kérhetők.

Belépő: felnőtt 200 Ft, gyerek 100 Ft
Cím: 3400 Mezőkövesd, Mátyás király u. 52.
Telefon: 06-49/500-135, 0670/453-0973
E-mail: iskolatortenet@freemail.hu

A szálláshelytől kb: 3,3 km.re található.

Hadas városrész

Mezőkövesd skanzen-szerű városrésze a régi településszerkezetet őrzi. Az öreg épületek elsősorban alkotóházként, tájházként funkcionálnak, emellett emléktárgyak, ajándékok megvásárlására is lehetőséget nyújtanak többségükben.

Nyitva:
A házak nyáron vannak nyitva, többnyire minden nap 10-17 óra között (a Kisjankó Bori Emlékház kivételével). Amennyiben más időpontban szeretné valaki megtekinteni őket, arra is van lehetőség, de ekkor előzetes bejelentkezés szükséges.

Belépő:

Megjegyzés: Májustól szeptemberig kérhető idegenvezetés is a Hadas városrész megtekintésére. A túrák kezdete: csütörtök 10:00 és 13:00 vagy megbeszélt időpontban.

Idegenvezetés díja: 1.000 Ft (20 fő felett 2.000 Ft). További információkat a Népi Művészetek Házában nyújtanak és itt lehet jelentkezni is.

A szállástól kb: 3,5 km-re található.

Népi Művészetek Háza, Táncpajta

Az immár több mint 6 évtizede működő Matyó Néptáncegyüttes “lakhelye” népművészettel kapcsolatos programok helyszíne is egyben. Itt rendezik meg a hagyományos Matyó lakodalmast és a Matyóföldi Folklórfesztivált. A kézműves táborban egész napos foglalkozás keretében tanulhatják a gyerekek a régi kézműves mesterségek alapjait  – elsősorban a Táncpajtában. A szomszédos Népi Művészetek Háza a Matyó Népművészeti Egyesület otthona.

Belépő:

Cím: 3400 Mezőkövesd, Kisjankó Bori u. 5-7. (Hadas városrész)
Telefon/fax: 06-49-411-686
Honlap: www.matyofolk.hu

Bútorfestő Alkotóház és Hímző ház

A két XIX. századi parasztház berendezését Kovács Szabolcs bútorfestő népi iparművész által kézzel festett matyó bútorok alkotják. Festett tojásokat, valamint a hímzőházban hímzett lakástextíliákat is láthatunk.

Belépő:

Cím: 3400 Mezőkövesd, Kisjankó Bori u. 8-10. (Hadas városrész)
Telefon/fax: 06-49-500-288, 06-20-367-9698
Honlap: www.matyoart.com

Mézeskalácsos Ház

A műemlék házacska Pető Anna és Kiss Zoltán mézeskalács műhelye. A gyerekeket 200 maciból álló gyűjtemény várja, az érdeklődők pedig saját maguk készíthetik el mézeskalácsukat. Egyszerre legfeljebb 25-30-an tudnak munkálkodni. Díja 250 Ft fejenként és természetesen nélkülözhetetlen az előzetes bejelentkezés.

Nyitva:
április 15. – október 1., hétfő – péntek 10.00-17.00, szombat: 10.00-16.00, vasárnap 10.00-13.00

Belépő: – mesekiállítás: 300 Ft
Cím: 3400 Mezőkövesd, Kisjankó Bori u. 6. (Hadas városrész)
Telefon: 06-70-230-0138
Honlap: www.mezeskalacsoshaz.hu

Kisjankó Bori Emlékház

Kisjankó Bori (Kis Jankó Bori – Gáspár Mártonné Molnár Borbála)  a Népművészet Mestere címmel elismert “százrózsás” íróasszony nádfedeles, fehérre meszelt falú szülőháza, egyben kiállítóhely.

Nyitva:
– november 1. – december 31. és március 1-31.: kedd-szombat 10.00-14.00
– január 1.-február 28.: csak szombat-vasárnap 10.00-14.00
– április 1. – június 30. és augusztus 24. – október 31. : kedd-vasárnap 10.00-16.00
– július 1. – augusztus 23.: naponta 10.00-18.00

Csoportok más időpontot is kérhetnek.

Belépő: felnőtt 200 Ft; gyerek, nyugdíjas 100 Ft

Cím: 3400 Mezőkövesd, Kisjankó Bori u. 22. (Hadas városrész)
Telefon/fax: 06-49-312-759, 0649/500-135
Honlap: www.mezeskalacsoshaz.hu/tajhaz.html

Tulipános Vendégház, Hímző Műhely

Több mint 100 éve épült parasztház a Hadasban. Érdemes megtekinteni a búbos kemencét, a matyó hímzéses textíliákat. Egyedi ajándékok is vásárolhatók a házban.

Belépő:

Cím: 3400 Mezőkövesd, Mogyoróköz 1. (Hadas városrész)
Telefon: 06-30-228-7119
Honlap: www.tulipan.ini.hu

Játékház (szövő, gyékényes)

Állandó kiállítás kézműves táborok résztvevőinek alkotásaiból. Lukácsné Lengyel Erzsébet szövő irányításával az érdeklődők (egyénileg vagy csoportban is) megismerkedhetnek több régi kézművesmesterség alapjaival: például csuhéfonás, játékkészítés, szövés, fonás.

Belépő:

Cím: 3400 Mezőkövesd, Mogyoróköz 4. (Hadas városrész)
Telefon: 06-20-262-2731, 0649-312-623
E-mail: lukacsne31@vipmail.hu

Gari Margit Emlékház és Zeneház

A 150 éves Emlékházban egykor Simon Istvánné Gari Takács Margit népművész, énekes, mesemondó lakott. Egy olyan asszony aki megismerte a szegénységet és a nehéz munkát, de munka, matyó baba készítés vagy hímzés közben is mindig mesélt és énekelt. Az Emlékházban népzenei kiállítás, valamint alkalmanként élő népzenei műsorok is megtekinthetők, melyek felidézik az egykori “cuhárék” atmoszféráját.

Nyitva:
ápr.-okt.1. hétfő – péntek: 10:00 – 16:00; szombat: 10:00 – 15:00; vasárnap: 10:00 – 13:00

Belépő

Cím: 3400 Mezőkövesd, Mogyoróköz 6. (Hadas városrész)
Telefon: 06-70-377-0855, 06-49-414-123
Honlap: –

Festőművész, Szövő Alkotóház

A helyreállított műemlék épület 1817-ben épült, így Mezőkövesd egyik legrégibb háza, de nem csak építészeti értéke teszi különlegessé. Laczkó Pető Mihály festőművész és Tábori Aranka kézi szövő alkotásai mellett az Életfa Alkotóközösség munkái is megtekinthetők a bemutatóházban.

Belépő:

Cím: 3400 Mezőkövesd, Kisjankó Bori u. 30. (Hadas városrész)
Telefon: 06-49-311-081

Tűzzománcos Ház

A Pótáné Bartók Annamária által működtetett műhelyben megismerkedhetünk a tűzzománc készítés alapjaival. Az épületben tűzzománc és pasztell kép kiállítás tekinthető meg.

Belépő:

Cím: 3400 Mezőkövesd, Kisjankó Bori u. 9. (Hadas városrész)
Telefon: 0620/354-2987

Üvegcsiszoló Alkotóműhely

Jacsó Tibor műhelye egy viszonylag új, ugyanakkor népies jellegű házban található. Ez a megoldás kényszerhelyzetben született, hiszen az eredetileg ott álló nádfedeles épület kigyulladt. Az üveg és kristály díszeket készítő műhelyben megismerhető a gravírozás mestersége is.

Belépő:

Cím: 3400 Mezőkövesd, Mogyoróköz 12. (Hadas városrész)
Telefon: 06-20-986-6856

Fazekas ház

1982 óta működik Fehér Tibor népi iparművész fazekasműhelye egy védett műemlékké nyilvánított nádfedeles házban. A kiállításon a fazekasmester munkái láthatók: madaras butellák, Miska kancsók, tányérok, szilkék.

Nyitva: egész évben

Belépő – Csoportoknak a fazekasmesterség bemutatása: 100 Ft /fő

Cím: 3400 Mezőkövesd, Kisjankó Bori u. 38. (Hadas városrész)
Telefon: 06-49-311-595

Templomok

Szent László Templom

Répássy András plébános által a XVIII. században építtetett, majd később többször átépített, egytornyos barokk, római katolikus templom. Gótikus Mária kápolnája már állt a XIV. században. A falakat Takács István helyi festőművész freskói díszítik. A Mária kápolna freskóin az utókor a matyó népviseletet is láthatja valódi személyek portréján.

Nyitva:
március 21. – szeptember 20.: 8.00-16.30; szeptember 21. – március 20.: 8.00-15.00

Belépő

Miserend:
november – március, H-P: 6.30, 7.00, SZ: 6.30,7,17.00, V: 7.00, 9.00, 11.00, 17.00
április – október, H-P: 6.30, 7.00, SZO: 6.30,.7, 19.00, V: 7.00, 9.00, 11.00, 19.00

Cím: 3400 Mezőkövesd, Szent László tér 28.
Telefon: 06-49-313-225

Orgonakoncert: Magyarország keleti felének 2006-ban megépített második legmonumentálisabb orgonáján  júliusban és augusztusban vasárnaponként 10 órától ingyenes koncert hallgatható. Csoportok más előre megbeszélt időpontban is kérhetik.

Mozer János karnagy: 0620/4561-385.
Honlap: www.matyoorgona.hu

Jézus Szíve Templom

Sokáig várt, s végre 2001. október 13-án felszentelt újszerű, kéttornyú katolikus templom. Falain Köteles István munkája látható. A Pünkösd utáni harmadik vasárnap tartott Jézus Szíve Búcsúra, a matyó népviseletben tartott körmenetre külföldről is sokan érkeznek.

Belépő:

Miserend:
november – március, H-SZ: 6.30, 7.00, 18.00, V: 8, 9.30, 18.00
április – október, H-SZ: 6.30, 7.00, 19.00, V: 8.00, 9.30, 19.00

Cím: 3400 Mezőkövesd, Mátyás király út 73.
Telefon: 06-49-311-267, 06-49-500-501
Nyitva: egész évben, jelentkezni a parókián lehet

Református Templom

Mezőkövesd lakossága jelenleg elsősorban római katolikus, hiszen matyó. A XVI. században önálló református egyháza volt, azonban a török hódoltság után csak a XX. század elején vált elegendővé a reformátusok száma egy új egyházközség alapításához. Ezt az a Zsóry Lajos kövesdi főszolgabíró kezdeményezte, aki a Zsóry-fürdőnek is adta a nevét. A gyülekezeti élet egy legényegyleti célra épített, de imateremmé alakított épületben kezdődött, mely később tornyot is kapott – jelezve, hogy ez valójában templom.

Istentisztelet: vasárnap 10.30

Bibliaóra: szerda 17.00

Cím: 3400 Mezőkövesd, Alkotmány u. 17.
Telefon: 06-49-539-009, 06-30-637-3476

Egyéb látnivalók

Matyó Porta

A Matyó Portán megtekinthető a matyó népviselet és fejviselet, valamint a matyó tisztaszoba. Baba- és festménykiállítás is látható. Az üzletben hímzett és kékfestő textíliák, kisebb ajándékok vásárolhatók.

Nyitva: hétfő – péntek 10.00-18.00, szombat 10.00-16.00, vasárnap 10.00-13.00

Belépő

Cím: 3400 Mezőkövesd, Mártírok u. 19-21.
Telefon: 06-49-313-397, 06-20-9155-778
Honlap: www.matyorozsa.hu

Szent László Gimnázium

A Szent László Gimnáziumot több mint 100 éve alapították. Legelső igazgatója Bayer Róbert volt, a Magyar Nemzeti Futballválogatott egyik tagja. Az épület timpanonján lévő képet sokáig vakolat fedte. Az aranyfüsttel bevont muránói porcelánképen ugyanis a történelmi Magyarország címerét fogja közre két szárnyas angyal.

Kavicsos-tó és Szabadidőpark

A Kavicsos-tó Szabadidőpark a város centrumában helyezkedik el. A Kavicsos tó és a Millennium emlékpark nem csak pihenés céljára szolgál, hanem városi rendezvények színhelye is. A Matyóföldi Néptáncfesztivál, a Reneszánsz hétvége, valamint a Fúvós- és Mazsorettfesztivál is itt kerül megrendezésre.

Szobrok

  • Mária és a szentek barokk szobor-csoport a Szent László tér Közösségi Ház előtti részén
  • ’56-os emlékmű a Polgármesteri Hivatal “B” épületével szemben, a FQ téren
  • 1848-49-es obeliszk a Polgármesteri Hivatal “B” épületével szemben, a FQ téren
  • Summás emlékmű a Fő téren
  • Mátyás király mellszobra a Városi Galéria előtt
  • Kisjankó Bori mellszobra a Matyó Múzeum előtt
  • Matyó asszony a Városi Rendelőintézet előtt
  • Wass Albert emlékmű az Egri út – Jegenyesor kereszteződésénél
  • Két, egykori török birodalmi határjelző oszlop

Horgásztavak

A Hoórvölgye Horgász Egyesület kezelésében lévő Hoór-völgye víztározót a Bogácsi út mentén, Mezőkövesd határában alakították ki. Mérete változó, maximálisan 120 hektár is lehet, ebből adódóan halban gazdag. Partja kaszált, kulturált. WC, esőbeállók, padok, főzési lehetőség várja a pihenni, horgászni vágyókat. A Zsóry fürdőtől 8 km-re van.

Víz átlagos mélysége: 2 m

Jellemző halfajták: ponty, csuka, süllő, amur, keszeg, kárász

Horgászati módok: természetes part, csónak használata nem engedélyezett

Speciális előírások: fogható mennyiség napi 4 db nemes hal, 5 kg egyéb hal

Horgászati feltételek: megjelölt horgászati időszakban, szabadon (bejelentkezés nélkül) látogatható

Szolgáltatások: közvetlen vízparton, vízpart közelében lévő településen kempingezési lehetőség

Számos tavacska kerül utunkba a déli elkerülő út mellett is, ahol ugyancsak lehetőség nyílik a horgászatra.

Forrás: www.mezokovesd.hu


 

Kiránduláshoz ajánlott úticélok

Scroll Up