Megújult a Zsóry-fürdő

Mezőkövesdi apartmanjaink színvonalas szállással várják

Kisfa 1
Kisfa utcai apartmanház

Apartmanház 1, Mezőkövesd
Apartmanok kültéri medencével
Kisfa apartman, Mezőkövesd
Kisfa Apartmanok
Szállás a Zsóry-fürdő közelében
már 3.300,- Ft / fő / éj ártól!

Kisfa 2
Csalogány utcai apartmanház

Apartmanház 2
Apartman kültéri jacuzzival

Csúszdapark a Zsóryban!

A fürdő kültéri csúszdaparkkal bővült 2017 végén

Noszvaj és Síkfőkút

Noszvaj és üdülőövezete, Síkfőkút,a Bükki Nemzeti Park déli peremén, a 667 mre felnyúló Várhegy lábánál, a Kánya-patak völgyében terül el.

Noszvaj

A Zsóry fürdőtől kb. 20 km-re található Noszvaj.
A barokk kastély, a síkfőkúti tavak és turistacentrum, az 1889-ben épült Gazdaház, az úgynevezett “Pincelakások”, a tufába vájt borospincék sokasága, a Bükk turistaútjai mind-mind megannyi látnivalót kínálnak.
A látnivalókat a tavasztól késő őszig terjedő rendezvényeink sokasága, például: Húsvéti Vendégvárás, Pünkösd, Anna-napi búcsú, Szilvanap, Noszvaji Pincenapok és Kemencében Készített Ételek Napja, Zenés Nyári Esték egészítik ki.

De la Motte kastély

A de la Motte kastély a magyar kastélyépítés miniatűr remeke, késő barokk, copf stílusban épült 1774-78 között.
Építtetője, Báró Szepessy Sámuel később eladni kényszerült gróf Almásy Antal özvegyének, báró Vécsey Annának.

Református templom

A hajdani Árpád-kori templom 1928-ban sajnos lebontásra került, ekkor épült a jelenleg is álló templom, melynek oldalbejáratánál egy falszakasz, szépen faragott gótikus nyílással idézi az elbontott Árpád-kori templom szépségét.

Pinceházak, barlanglakások

A XIX. század elejétől alakulhattak ki Noszvajon a barlang- és pincelakások. A Bükkalján, Egertől Miskolcig elhúzódó szakaszon a könnyen megmunkálható riolittufa adta a lehetőséget és a nagymértékű elszegényedés hozta létre ezeket.

Gazdaház

A helyi paraszti építészet jellegzetességeit tükröző épület, mely helytörténeti jellegű kiállításnak ad otthont. A Gazdaház és udvara ad otthont a településen megrendezendő programok nagy részének.

Borászati Múzeum a Magtár Borozóban

Május 1-től szeptember 30-ig borászati kiállítás tekinthető meg a Magtár Borozóban.

Síkfőkút

Noszvajtól északra, a Kánya patak festői szépségű erdővel, hegyekkel koszorúzott völgye, hajdan a természet által, majd mesterségesen is kialakított tavak környéke, a Szent Imre-forrás és a mellé épült turistaház összessége az eredeti Síkfőkút.

A környék turisztikai- és pihenést szolgáló körülményei az 1930-as években alakultak ki, az egri turistaegyesület kezdeményezésére, akik nagy gonddal és buzgalommal alakították ki a Kánya patak valamennyi forrását és környékét majd névvel látták el őket.

Ilyen például a Síkfőkút közelében fekvő Attila-forrás, melynek környékét erdei pihenőhellyé alakították ki.

Síkfőkút és környéke az 1930-as évektől Eger város kedvelt kirándulóhelye volt. Ebben az időben épült a turistaház is, melyet azóta már többször átépítettek, és ekkor alakították ki a felső tó jelenlegi formáját is.

Napjainkban Noszvaj és Síkfőkút összeépült, több száz hétvégi és víkendház, valamint vállalati üdülők létesültek ezen a területen. A felső tó nyaranta csónakázásra, vízibiciklizésre, az alsó tó horgászásra, a tórét pedig piknikezésre csábítja az ideérkezőket.

Kutatási eredmények is alátámasztják, hogy Noszvaj – Síkfőkút az ország egyik legtisztább levegőjű települése.

Noszvaj és környéke kiváló lehetőséget nyújt mind a könnyed kirándulásra, mind a nehezebb túrákra vágyóknak. A túrázás közben megfáradt természetjárókat pihenő- és piknikezésre alkalmas helyek is várják.

Ajánlott túraútvonalak Noszvaj környékén

  • Síkfőkút – Novaji kunyhó – Várhegy – Attila kút – Síkfőkút
  • Síkfőkút – Imány-tető – Kerek domb – Patkó hegy – Síkfőkút
  • Síkfőkút – Attila forrás – Várkút
  • Kerékpártúra a szomolyai kaptárkövekhez
  • Autós majd gyalogos túra az Odorvárhoz, a Hór-völgyébe. (Itt érdemes megtekinteni a subalyuki ősemberbarlangot és az oszlai tájházat.)

 

Kiránduláshoz ajánlott úticélok

Scroll Up